Handboek ouderenpsychologie - Vink, Marja, 1959-; Kuin, Yolande, ....-; Westerhof, Gerben, ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2017)
De ouderenpsychologie is sterk in beweging. Deze tweede, geheel herziene versie van het Handboek ouderenpsychologie biedt een actueel overzicht van de stand van zaken van het vakgebied. Ontwikkelingen in de praktijk, die aansluiten bij vragen die psychologen tegenkomen in het werken met ouderen, worden steeds beschreven in samenhang met recent wetenschappelijk onderzoek en theoretische inzichten. In zes delen behandelt het handboek psychologische, sociale en biologische aspecten van het ouder worden, de verschillende domeinen van het psychisch functioneren bij ouderen, belangrijke thema's in levensloopperspectief, psychologische interventies, specifieke aandachtsgroepen en thema's in de beroepsuitoefening. Voor deze herziene versie zijn hoofdstukken geheel herschreven. Ook zijn er nieuwe onderwerpen toegevoegd, zoals het levenseinde, EMDR, systeemtherapie, cognitieve revalidatie, ontwikkelingsstoornissen, psychotische stoornissen en dementie. Een andere belangrijke vernieuwing is de digitale uitbreiding. Het betreft een leeromgeving waarin, naast het complete boek, aanvullende informatie is opgenomen, zoals richtlijnen, diagnostische instrumenten, proefschriften en relevante documentatie en beeldmateriaal. Ook bevat de website uitgebreide casuïstiek, waarmee de indicatiestelling en toepassing van therapeutische interventies bij ouderen worden geconcretiseerd. Dit handboek is tot stand gekomen dankzij de inzet van vele deskundigen op het gebied van ouderen. Deze bundeling van expertise garandeert een breed draagvlak en een diversiteit in accenten, benaderingen en opvattingen. Het boek zal een inspirerende basis bieden aan psychologen (in opleiding) die met ouderen werken. Daarnaast is het boek bruikbaar voor psychologen werkzaam in beleidsfuncties en in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van ouderen. Tevens kan het boek worden gebruikt voor de bij- en nascholing van andere beroepsgroepen, zoals artsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkenden.
Keywords: Ouderen; Psychologie