Het spel van de verbeelding : activeer je fantasie - Bormans, Kasper, ....- (Leuven : Davidsfonds, 2016)
Aan de hand van de speelkaarten worden de deelnemers uitgenodigd om een verhaal te verzinnen. Het spel bevat 5 soorten speelkaarten: eigenschappen, dieren, voorwerpen, plaatsen en 'Wat Alz?'. De spelers vullen mekaars verhaal aan. - Min. 2 spelers Het spel is ontworpen om te spelen met Alzheimer-patiënten, maar kan ook een andere doelgroep aanspreken. Ziekte van Alzheimer - Dementie
Dit spel opent en vergroot je verbeelding en die van anderen. Aan de hand van kaarten met heldere beelden leer je telkens nieuwe verbanden te leggen en luchtige verhalen te vertellen. Dit geeft zuurstof aan onze dagelijkse gesprekken en verhoogt de levenskwaliteit van onze omgeving. Het Spel van de Verbeelding vertrekt van de wereld van dementie en confronteert ons meteen met een speelse manier van communiceren die we als samenleving verloren zijn. Herontdek elkaar. Onze dialogen beperken zich vaak tot louter feiten en informatie. Wat als we voortaan een ‘extra dementie' geven aan onze gesprekken? Dit Spel nodigt uit om je comfortzone te verlaten, de waarheid los te laten, woorden te vinden voor gevoelens en elkaar te ontmoeten in de speeltuin van verwondering. Onderzoeker Kasper Bormans (KU Leuven) startte een project als ‘wetenschappelijke dromenvanger' en kwam erachter dat mensen met dementie vaak nog speels, humoristisch en in staat zijn om out-of-the-box te denken en te associëren. Wat als we van hen iets kunnen leren? Deze doos bevat 165 verbeeldingskaarten en een inspirerend boekje om van het spel een levenshouding te maken. 'Dit spel van Kasper Bormans nodigt uit tot spelenderwijs verbeelden, tot lering en vermaak, in samenzijn en medeleven: iets mooier kan ik mij niet inbeelden' - Professor Dr. Dirk De Wachter (psychiater, psychotherapeut en copromotor doctoraatsproject geheugenpaleizen, KULeuven) 'Op speelse wijze mensen die connectie verliezen weer dichter bij mekaar brengen, zelfs over generaties heen. Ik ben er zeker van dat dit spel, naast de specifieke impact op dementie, ook helend zal zijn voor vele anderen' - Arnoud Raskin (internationale bezieler van Mobiele Scholen)