Onderzoeksvaardigheden : voor onderwijs, zorg en welzijn - Neckebroeck, Caroline, 1979-; Vanderstraeten, Inge, ....-; Verhaeghe, Mieke, 1976- (Antwerpen : De Boeck, 2018)
Onderzoeksvaardigheden. Voor onderwijs, zorg en welzijn biedt een praktische inleiding in het ontwerp, de uitvoering en de interpretatie van kwantitatief en kwalitatief praktijkgericht onderzoek. Aan de hand van tal van voorbeelden wordt het hele onderzoeksproces doorlopen van probleemstelling en onderzoeksontwerp, over dataverzameling en -analyse tot rapportage. Voor hogeschoolstudenten reikt het handvaten aan om zelf een eenvoudig onderzoek op te zetten en uit te voeren en om bestaande onderzoeken kritisch te bestuderen. Voor lectoren vormt het een basis om onderzoeksvaardigheden aan te leren in specifiek daartoe bestemde vakken. Het biedt ook ondersteuning in andere opleidingsonderdelen waar onderzoeksvaardigheden moeten worden toegepast, zoals projecten, stages, eindwerken … Voor professionelen in het werkveld fungeert het als naslagwerk om zelf praktijkonderzoek uit te voeren of daar de opdracht toe te geven. Het stelt hen ook in staat om berichtgeving over onderzoeksresultaten kritisch te interpreteren en naar waarde te schatten. De auteurs zijn lectoren in het studiegebied Sociaal-agogisch werk van de Hogeschool VIVES in Kortrijk, waar ze onder meer instaan voor het opleidingsonderdeel Onderzoeksvaardigheden. Ze beschikken over ruime ervaring met betrekking tot de opzet en de uitvoering van fundamenteel en praktijkgericht onderzoek en over jarenlange onderwijservaring.
Keywords: Onderzoeksvaardigheden