Psychodiagnostiek en assessment : de praktijk van psychologische testen, interviews en observatiemethoden - Verhoeven, Henk, ....- (Groningen : Noordhoff, 2014)
Iedereen wordt gedurende zijn leven wel ten minste eenmaal onderworpen aan een formeel psychologisch onderzoek, en velen maken het verschillende keren mee. De psychologische test is in alle segmenten van onze samenleving doorgedrongen. Zoals op de werkvloer, bij sollicitatieprocedures, scholing, in de gezondheidszorg en marketing. Psychodiagnostiek en assessment is geschreven voor de toegepast psycholoog (hbo of universitair geschoold) die in de praktijk aan de slag gaat met concrete vraagstukken rondom menselijk gedrag, en daarbij gebruikmaakt van zijn psychodiagnostische competenties (naast competenties als trainen, coachen, voorlichten, adviseren, onderzoeken et cetera). Psychodiagnostiek en assessment is opgebouwd uit drie delen: In het eerste deel wordt ingegaan op beslissingsprocessen en hoe dit terugkomt in de professionele psychodiagnostiek. Verder komen de kenmerken en kwaliteitscriteria van verschillende instrumenten aan de orde. In deel twee volgen we het dagelijkse werk van de psychodiagnost. Besproken wordt welke stappen hij doorloopt om uiteindelijk het probleem of de vraag van de cliënt of opdrachtgever helder in kaart te brengen. Deel drie gaat tenslotte in op de geschiedenis van het vak en beschrijft een aantal controverses en discussies die zich daarin hebben voorgedaan. Waarom kiezen voor Psychodiagnostiek en assessment? - Uitgebreide inleiding tot het gehele vakgebied; - Geschreven met de dagelijkse praktijk als uitgangspunt.
Keywords: Psychotechnische tests