Ondernemen voor transitie : ruimte maken voor fundamentele vernieuwing - Van Yperen, Michiel, ....-; Roorda, Chris, ....-; Buchel, Sophie, ....- (Amsterdam : Boom, 2017)
Een handelaar in groente en fruit die zich inspant voor de bodemkwaliteit in Afrika. Een kledinginkoper die een leasemodel voor spijkerbroeken introduceert. Beiden zijn ondernemers die inzien dat de huidige gang van zaken in hun sector onvolhoudbaar is en buiten de gebaande paden werken aan werkelijke verandering. Ondernemen voor transitie laat zien hoe zulke koplopers een cruciale rol spelen in de transitie naar een nieuw tijdperk waarin ondernemen anders - en beter - kan. Een toekomst waarin schoon, mensvriendelijk en winstgevend ondernemen normaal is. Het boek introduceert de transitieaanpak als manier om ruimte te maken voor fundamentele verandering. Aan bod komen de ervaringen die zijn opgedaan binnen het bedrijvennetwerk van MVO Nederland, in de sectoren leer, textiel, tuinbouw, maritiem, stedelijke ontwikkeling en chemie. In elk van deze sectoren zijn duurzame doorbraken dichterbij gebracht door het opschudden en uitdagen van de sector, het realiseren van iconische innovaties, vinden van nieuwe belangen en kansen, en door het verbinden tussen de 'voorhoede' en de volgers. Geïllustreerd met inspirerende verhalen van koplopers biedt Ondernemen voor transitie lessen en praktische handvatten aan bestuurders, procesbegeleiders, ondernemers en veranderaars voor het versnellen en richtinggeven van transities. Zodat de koplopers van nu de trendsetters van straks zullen blijken.
Keywords: Ondernemen