De wetenschap van het leven : over eenheid in biologische diversiteit - De Groef, Bert, ....-; Roels, Peter, ....- (Leuven : Acco, 2009)
In dit boek schetsen biologen Bert De Groef en Peter Roels (KU Leuven) een beeld van de biologische fundamenten van het leven, met veel aandacht voor de immense biodiversiteit. Eerst gaan de auteurs in op het ontstaan van het leven en de 'levensenergie' (met onder meer informatie over belangrijke processen als het celmetabolisme en de fotosynthese). Vervolgens besteden ze aandacht aan de genexpressie (DNA, de genregulatie, RNA) en de multicellulariteit (celdeling, celdifferentiatie, morfogenese). Het vijfde en zesde hoofdstuk bekijken respectievelijk de overlevingsdrang en de voortplanting en erfelijkheid. In de rest van het boek focust een aantal specialisten op specifieke thema's zoals de evolutie, de biodiversiteit, de menselijke soort en de verhouding tussen mens en milieu. Achteraan volgen appendices over thermodynamica, atomen en moleculen, en katalyse en enzymen. Een vlot geschreven, deskundig en up-to-date boek voor een ruim publiek, verlucht met tal van concrete voorbeelden, kleurenfoto's en figuren. Met eindnoten, een bibliografie, personalia en een index.
Overzicht van de biologische grondslagen van het leven.
Keywords: Biologie