Shinrin-yoku : de helende kracht van bosbaden - Lavrijsen, Annette, ....-; van Waveren, Valesca, ....- (Amsterdam : Ambo|Anthos, 2018)
In Japan weet men het al langer: de weg naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven leidt door het bos. Meditatieve boswandelingen zijn er een populaire therapie tegen stress, futloosheid en andere kwalen. Volgens het Japanse principe shinrin-yoku (bosbaden) heeft de natuur niet alleen het vermogen haar bezoekers te verwonderen en te laten ontspannen, maar vergroot zij ook ons fysieke, mentale en emotionele welzijn: bloeddruk, hartslag en cortisolniveau dalen opvallend, de concentratie en het probleemoplossend vermogen nemen toe. In Shinrin-yoku beschrijft journalist Annette Lavrijsen de wonderbaarlijke relatie tussen de natuur, ons lichaam, onze geest en onze ziel. Aan de hand van haar eigen ervaringen laat zij zien hoe de westerse mens de Japanse kunst van het bosbaden in zijn eigen leven kan toepassen. Met behulp van eenvoudige oefeningen waarbij je de omgeving bewuster leert waarnemen en alle zintuigen getraind worden, laat ze zien hoe je via de natuur weer in verbinding kunt komen met jezelf.
Keywords: Natuurgeneeskunde; Natuurtherapie; Oosterse geneeskunde