De Dertigjarige Oorlog : de allereerste wereldoorlog 1618-1648 - Harrison, Dick, ....- (Utrecht : Uitgeverij Omniboek, 2018)
De Dertigjarige Oorlog, die 400 jaar geleden begon, wordt meestal beschreven vanuit een nationaal standpunt. Maar het was in feite de allereerste wereldoorlog, die bijna 12 miljoen slachtoffers maakte. Wat begon als een godsdienstoorlog in een uithoek van Europa mondde uit in een allesverwoestende strijd om de macht. Voor de Republiek der Verenigde Nederlanden was de strijd de voortzetting van de Tachtigjarige Oorlog. Net als andere protestantse staten sloot ze zich aan bij het katholieke Frankrijk. De invasies uit het noorden en zuiden leidden tot het economische verval van Vlaanderen. Dit is het eerste Nederlandstalige boek over dit thema vanuit Europees perspectief. Dick Harrison heeft in dit boek aandacht voor de huurling, de priester, de non, de schoenmaker, de burgemeester en andere gewone mensen. Daarnaast laat hij zien dat de Dertigjarige Oorlog een pan-Europese oorlog was, en heeft hij oog voor de gevechten in Afrika en Amerika.
Oorspr. titel: in het Zweeds
Keywords: Dertigjarige Oorlog