De zonnekoning : glorie en schaduw van Lodewijk XIV - Op de Beeck, Johan, 1957- (Antwerpen : Horizon, 2018)
Het aantal biografieën over Lodewijk XIV (1638-1715) is, net als over Napoleon, intussen niet meer te tellen, maar de Belgische journalist en schrijver Op de Beeck schreef over beide mannen toch weer een aantal lijvige boeken. Lodewijk wist niet alleen van Frankrijk vanaf 1660 het centrum van Europa te maken op het gebied van politiek, cultuur en economie, hij bouwde ook het grootste paleis van zijn tijd, voerde constant oorlog en had een hele rij maîtresses en kinderen. Het is allemaal bekend en toch weet Op de Beeck het legendarische leven van de Zonnekoning in al zijn pracht en praal, maar ook in zijn tragiek en doem meeslepend neer te zetten. Van de periode van zijn grootste glorie (1660-1690) tot aan de bleke zon die nog scheen bij zijn (niet betreurde) dood in 1715. Met talrijke illustraties in zwart-wit, achter in het boek een katern kleurenafbeeldingen, eindnoten, een literatuurlijst en register.