Politicologie : politiek en beleid in sociaal perspectief - Van Bouchaute, Bart, 1962-; Pruyt, Marijke, ....-; Timbremont, Christophe, ....- (Gent : Uitgeverij Academia Press, 2018)
In dit handboek worden politiek en beleid benaderd vanuit een sociaal perspectief. Het boek is vooral gericht op professionals (in opleiding) in de brede sociale sector, die meer inzicht willen krijgen in de dynamiek van politiek en beleid. Bij de uitwerking werd gekozen voor sociaal relevante thema's, casussen en voorbeelden. Een belangrijke invalshoek is de actieve inbreng van burgers en hun organisaties in de vormgeving van de samenleving. Het eerste deel, 'Fundamenten', behandelt de elementen die belangrijk zijn om de dynamiek van de politiek te kunnen begrijpen: het politieke interactieproces, macht, democratie, de welvaartstaat en de politieke stromingen en ideologieën. In het tweede deel komen de verschillende actoren aan bod, zoals het openbaar bestuur en de partijen; maar ook de media, het middenveld en de burgers. In het derde deel, 'Lagen', worden dan de verschillende politieke niveaus besproken van de gemeente tot het mondiale politieke veld.
Keywords: Politiek