Betekenisvolle activiteiten methode : een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra - Cornelis, Elise, ....-; Vanbosseghem, Ruben, 1989-; Desmet, Valerie, ....- (Brussel : Politeia, 2018)
Een woonzorgcentrum heeft de expliciete opdracht om de autonomie en zelfverantwoordelijkheid van bewoners te stimuleren en een aangepast activiteitenaanbod aan te bieden. Dat blijkt vaak niet zo eenvoudig te realiseren in de praktijk. Toch zijn betekenisvolle activiteiten cruciaal in het dagelijkse leven van de bewoner. Ze hebben een positieve invloed op de fysieke en geestelijke gezondheid, spelen een belangrijke rol in de ervaren levenskwaliteit en dragen bij tot levenszin. De betekenisvolle activiteiten methode (BAM) is een gloednieuwe en innoverende aanpak waarin zorgverleners en bewoners samenwerken aan betekenisvolle activiteiten. In dit boek wordt stilgestaan bij wat betekenisvolle activiteiten zijn en hoe ze gerealiseerd kunnen worden met bewoners van woonzorgcentra. Stap voor stap wordt de BAM-methode uitgelegd en worden handvaten aangereikt om er zelf mee aan de slag te gaan. Dit boek biedt geen opsomming van pasklare,voorbereide activiteiten, maar vertelt wél hoe je samen met bewoners kunt ontdekken wat betekenisvolle activiteiten zijn. Je wordt geïnspireerd in een vernieuwende visie en ontdekt hoe je betekenisvolle activiteiten in de praktijk kan realiseren. Samen met de BAM werd een protocol ontwikkeld dat zorgverleners kunnen gebruiken om de verschillende stappen van de BAM te doorlopen. In het protocol is iedere stap uitgewerkt en worden voorbeeldvragen, meetinstrumenten en notitiekaders als handvaten aan zorgverleners geboden.
Keywords: Activiteiten Dagelijks Leven; Activiteitenbegeleiding; Woonzorgcentra