Minibijbel bomen : een geïllustreerd overzicht van bomen uit de hele wereld - Russell, Tony, ....-; Cutler, Catherine, ....- (Utrecht : Veltman Uitgevers, 2014)
Een rijk geïllustreerde gids over bomen uit de hele wereld, waarin glasheldere informatie in combinatie met details van schors, takken, scheuten, bladeren, naalden, knoppen, bloemen, kegels, noten en vruchten de determinatie van de soorten vergemakkelijkt. Inclusief een uitgebreid overzicht van bekende boomsoorten uit het gematigde klimaat zoals beuk, eik, lariks, linde en haagbeuk, en exotische vruchtbomen uit tropische regionen zoals mango en broodboom, plus kleurrijke en bijzondere bomen die wereldwijd ecologisch van belang zijn. Boeiende informatie over de evolutie van boomsoorten en hun natuurlijke verspreiding over de hele wereld. Meer dan 1400 aquarellen en kaarten en 300 foto's brengen deze uitgebreide gids over de wereld van de bomen tot leven.
Mooi naslagwerk over bomen van alle werelddelen. Na de inleiding volgt eerst algemene informatie over 'Hoe bomen leven', over oorsprong, ontwikkeling, opbouw, leven, groeien, voortplanten, doodgaan, voorkomen, aanpassingsvermogen, maar ook over houtteelt en toepassingen. Daarna volgt 'Bomen van de wereld', waarin na algemene determinatiekenmerken de bekendste, ongewoonste of economisch of ecologische belangrijke 'Bomen van de gematigde wereld' en 'Bomen van de tropische wereld' in woord en beeld worden beschreven, achtereenvolgens ingedeeld naar hoofdgroep, familie, geslacht en soort. Met steeds een verspreidingskaartje en gedetailleerde beschrijving van o.a. habitat, hoogte, groeiwijze, kleur, bladvorm en of de boom bloemen, vruchten of kegels heeft. Met fraaie foto's en tekeningen in kleur. Bevat verklarende woordenlijst en register op Nederlandse en wetenschappelijke naam. De auteurs zijn deskundigen op het gebied van bomen, struiken en tuinen en hebben meerdere boeken hierover geschreven en voor de Engelse televisie programma's gepresenteerd. Dit boek is eerder in groot formaat verschenen als 'De bomenencyclopedie'*. Kleine druk.
Keywords: Bomen