Van kerndoel tot kleuterlijn : kleuteronderwijs, zoals het is bedoeld - Eggermont, Caroline, ....- (Amsterdam : SWP, 2015)
Centraal in deze praktische onderwijsuitgave staat de vraag hoe het omgaan met (kern)doelen kan worden afgestemd op de ontwikkelingsbehoeften en -mogelijkheden van kleuters in de basisschool. Vanuit het handelingsgericht werken biedt de auteur, orthopedagoge die de klassieke kleuterschoolopeiding (KLOS) heeft gevolgd, in deel 1 een ontwikkelingsperspectief dat een brug slaat tussen de verworvenheden van het traditionele kleuteronderwijs en het moderne onderwijssysteem. Deel 2 toont in handige overzichten de doorgaande leerlijnen van groep 1-2 naar groep 3 in de vorm van een eigen kleuterlijn voor het reken- en taalonderwijs. Deel 3 laat zien hoe het ontwikkelperspectief in de praktijk kan worden gebracht. Dit praktijkboek is bestemd voor (beginnende) onderbouwleerkrachten en kleuterleidsters. Zeer aanbevolen, mede in het licht van de voorschoolse educatie! Van belang voor elke onderwijscollectie, gezien het belang van dit onderwerp.
We hebben het vaak over wat jonge kinderen zouden moeten kennen en kunnen voor groep 3, maar zelden over wat het onderwijs kan leren van de onderzoekende wijze waarop kleuters leren. Langeveld noemde spel 'de meest wezenlijke bezigheid in een wereld die nog van alles kan blijken te zijn'. In die zin kan dit boek worden gezien als een bijdrage aan de nationale dialoog over de toekomst van het onderwijs. Basisschoolleerlingen toerusten voor 'een wereld die nog van alles kan blijken te zijn', begint letterlijk aan de basis, in de onderbouw van de basisschool. Van kerndoel tot kleuterlijn gaat in op de vraag hoe het omgaan met (kern)doelen kan worden afgestemd op de onderwijsbehoeften van kleuters in de basisschool. Zo ontstaat een ontwikkelingsperspectief dat recht doet aan de verworvenheden van het kleuteronderwijs, maar ook inspeelt op ontwikkelingen in een veranderende wereld. De auteur laat ook zien hoe dat perspectief haalbaar kan worden uitgevoerd in de praktijk, op een wijze die menig onderbouwleerkracht zal ondersteunen en inspireren. De pragmatische aanpak maakt dit praktijkboek geschikt voor beginnende leerkrachten en ervaren kleuterleidsters die hun onderwijs niet methodegebonden, maar wel doordacht willen vormgeven. De in dit boek opgenomen kleuterlijnen zijn tevens digitaal beschikbaar via www.kleuterplan.nl
Keywords: Kleuteronderwijs