De reizen van Alex : Lutetia - Martin, Jacques, ....-; Denoel, Jacques, ....- (Pantin : Casterman, 2006)
In de stripserie 'Alex' zijn vele delen verschenen, waarbij steeds opvalt hoe goed gedocumenteerd Alex' schepper Jacques Martin te werk gaat. Hier gaat het echter niet om een nieuw deel van de serie, maar om een deel in de begeleidende reeks: 'De reizen van Alex'. De ambitieuze opzet van deze serie is om alle belangrijke plaatsen uit de oudheid via tekeningen tot nieuw leven te wekken. In dit deel gaat het om de antieke stad Lutetia, tegenwoordig Parijs. De Romeinse vondsten in Parijs zijn beperkt in aantal: een theater, aquaduct en termen zijn de belangrijkste. Elk deel in deze serie bestaat uit drie onderdelen: reconstructietekeningen, foto's en begeleidende tekst. Het gaat in de eerste plaats om de tekeningen, waardoor de ruines van nu veranderen in de architecturale pracht van toen, maar de kleurenfoto's vormen een goede aanvulling. In de tekst is heel veel historische en archeologische informatie te vinden. De vertaling is niet optimaal: zo wordt de antieke schrijver Strabo als Strabonus aangeduid. Maar voor elke liefhebber van de combinatie stripverhaal/oudheid is deze serie een must. Ook zeer geschikt voor het onderwijs. Vanaf ca. 14 jaar.
Keywords: Geschiedenis