De reizen van Alex : de Etrusken : deel 1 - Martin, Jacques, ....-; Denoel, Jacques, ....- (Pantin : Casterman, 2007)
In de stripserie 'Alex' valt steeds op hoe goed gedocumenteerd Alex' schepper Jacques Martin te werk gaat. Hier gaat het echter om een nieuw deel in de begeleidende reeks: 'De reizen van Alex'. De ambitieuze opzet van deze serie is om alle belangrijke plaatsen uit de oudheid via tekeningen tot nieuw leven te wekken. In dit eerste van twee delen over de Etrurische beschaving wordt eerst de Villanova-cultuur behandeld, die volgens sommigen de basis zou zijn geweest voor de latere Etrurische. Daarna worden de hoofdlijnen van de beschaving der Etrusken uiteengezet om vervolgens een aantal belangrijke vindplaatsen te behandelen. Elk deel in deze serie bestaat uit drie onderdelen: reconstructietekeningen, foto's en begeleidende tekst. Het gaat in de eerste plaats om de tekeningen waardoor de ruïnes van nu veranderen in de architecturale pracht van toen, maar de kleurenfoto's vormen een goede aanvulling. In de tekst is veel historische en archeologische informatie te vinden. De vertaling is niet optimaal: zo wordt de tiran van Syracuse Dionysius I als Denys aangeduid. Het album is ook zeer geschikt voor het onderwijs. Vanaf ca. 14 jaar.
Met hulp van kleurenfoto's, gekleurde tekeningen en begeleidende teksten wordt een beeld geschetst van de Etruskische cultuur. Vanaf ca. 14 jaar.
Keywords: Geschiedenis; Etrusken ; geschiedenis