De reizen van Alex : Pompeï : deel 1 - Martin, Jacques, ....-; Denoel, Jacques, ....- (Pantin : Casterman, 2004)
In de stripserie 'Alex' zijn vele delen verschenen, waarbij steeds opvalt hoe goed Alex' schepper Jacques Martin zich steeds heeft gedocumenteerd. Hier gaat het niet om een nieuw deel van de serie 'Alex', maar om het zesde deel in de begeleidende reeks: 'De reizen van Alex'. Zoals de andere delen bestaat ook dit deel uit drie onderdelen: reconstructietekeningen, foto's en begeleidende, zeer informatieve tekst. Dit deel is een eerste van twee over de stad Pompei, die in 79 ten gevolge van een uitbarsting van de nabij gelegen vulkaan de Vesuvius totaal werd bedekt met een asregen en zo geconserveerd. Dankzij de opgravingen krijgt de bezoeker van nu reeds een aardig compleet beeld van de oude stad, maar met behulp van de vele reconstructietekeningen in dit album wordt dit beeld belangrijk aangevuld. Aan de orde komen de twee fora (marktpleinen), het theater en het amfitheater, de badhuizen, een aantal grote woonhuizen en werkplaatsen. Ook aan de fresco's wordt aandacht besteed, maar hier stellen de tekeningen wat teleur. Dit deel is niet alleen interessant voor de fans van Alex, maar ook voor belangstellenden in de Oudheid in het algemeen. Vanaf ca. 14 jaar.
Keywords: Pompei ; geschiedenis; Geschiedenis