Breek de stilte : over selectief mutisme en extreme verlegenheid bij kinderen - Sollman, Eustache, ....- (Huizen : Pica, 2018)
Dit boek geeft praktische tips om kinderen te helpen hun angst om te praten buiten de vertrouwde thuissituatie te overwinnen. Het boek is gebaseerd op de recentste wetenschappelijke kennis over selectief mutisme en is daarmee een waardevolle bron van informatie voor psychologen, orthopedagogen en andere hulpverleners die met selectief mutisme bij kinderen te maken hebben. Dankzij de heldere uitleg is dit boek ook zeer toegankelijk voor leerkrachten en geïnteresseerde ouders. Voor wie nog meer wil weten, biedt Selectief mutisme bij kinderen verdiepende literatuur, relevante adressen en websites.
N elke klas zitten kinderen die weinig of niets durven zeggen. Soms zijn ze extreem verlegen, soms ook is er sprake van selectief mutisme. Hoe ga je als leraar goed met deze leerlingen om? Hoe begeleid je hen, zodat ze uiteindelijk meer van zichzelf laten horen? In dit boek beschrijft Eustache Sollman op een toegankelijke manier wat selectief mutisme inhoudt. Ook laat hij zien hoe selectief mutisme zich verhoudt tot extreme verlegenheid. Kinderen met selectief mutisme praten thuis wel, maar in andere sociale situaties, zoals op school, niet of zeer weinig. Angst om te praten is de belangrijkste oorzaak; in situaties waarin ze niet hoeven te praten, treden ze soms gewoon op de voorgrond. Het boek bevat veel praktijkvoorbeelden en concrete handreikingen voor leraren in het primair onderwijs. Voor zowel kinderen met selectief mutisme als voor extreem verlegen kinderen geldt, dat hun mond letterlijk 'op slot' lijkt te zitten. Met dit boek krijgen leraren de juiste sleutel. (flaptekst) verberg tekstHet eerste Nederlandstalige boek over selectief mutisme en de behandeling hiervan Selectief mutisme bij kinderen geeft hulpverleners, leerkrachten en ouders inzicht in alles wat met selectief mutisme bij kinderen te maken heeft. Hoe kan het dat sommige kinderen in bepaalde situaties niet durven te praten, en - belangrijker nog - wat is hier aan te doen? Dit is het eerste Nederlandstalige boek dat in heldere taal de diagnostiek en behandeling van selectief mutisme bij kinderen beschrijft. Uit onderzoek blijkt dat meer kinderen aan selectief mutisme lijden dan lange tijd werd aangenomen. Om te voorkomen dat dit zich op latere leeftijd ontwikkelt tot een sociale angststoornis of een grote mate van blijvende afhankelijkheid van de ouders veroorzaakt, is vroegtijdige signalering en behandeling van selectief mutisme van groot belang.