Nelsons acrobatenboek : een doe-het-zelf-boek met piramides die iedereen kan en salto's die iedereen durft - Taeymans, Rika, ....-; Van Bouchout, Laura, ....-; Thyssen, Emma, ....- (Leuven : Davidsfonds/Infodok, 2013)
Bijna 25 acrobatische spelletjes voor jonge kinderen om samen met hun ouders te doen, worden stapsgewijs uitgelegd.
Dit boek werd samengesteld door Rika Taeymans die twintig jaar geleden aan de wieg stond van 'Cirkus in Beweging', de eerste Vlaamse circusschool. Daar ontwikkelde ze de circomotoriek gebaseerd op de bewegingsleer van Veronica Sherborne. Het voornaamste doel is zelfvertrouwen en vertrouwensrelaties bevorderen en dat in een ontspannen en plezierige sfeer. Rond de hoofdfiguur Nelson zijn bewegingsspelletjes opgebouwd die kinderen met hun ouders of kleuterleidster kunnen doen. Tijdens het trainen leren ze meer dan je op het eerste zicht zou zeggen. Elke oefening heeft een pictogram dat aangeeft waar het vooral om gaat. Zo zijn er oefeningen die leren tegenwerken: ze werken aan kracht, [lees meer] concentratie en zelfverzekerdheid; met elkaar werken: de spelletjes focussen op vertrouwen en verantwoordelijkheid nemen; samenwerken; de plank: hier leren de kinderen hun romp op te spannen; het bolletje: leert de kinderen zich op te rollen rond hun centrum; zwieren: romp leren ontspannen. De oefenspelletjes zijn met duidelijke schetsen uitgelegd. Een eerste reeks oefeningen mondt uit in salto's maken. Dan volgen piramides en vervolgens zwieren. De oefeningen bouwen heel geleidelijk op zodat zelfs het meest geremde of angstige kind erin kan meegroeien. En als ze de drie reeksen beheersen, is er showtime: een optreden voor 'publiek'. Het boek besluit met een overzicht van de pedagogiek achter de pret, een biografie van Veronica Sherborne en van de auteurs en de illustrator. Er is een inleiding door Peter Adriaenssens. Voor elk verkocht exemplaar van dit boek schenkt de uitgeverij een boek aan kinderen in een kwetsbare situatie.Dit lijkt me een zeer interessant boek voor kleuterscholen, leerkrachten lichamelijke opvoeding en vooral voor ouders, want om deze oefeningen te doen moet je echt tijd maken voor je kind.
Met voorwoord van Peter Adriaenssens - voor kleuters vanaf 3 jaar en alle (bijna) grote mensen - Acrobatie - Bewegingsoefeningen - Circus