Fiets brevet zilver : educatief pakket voor de tweede graad lager onderwijs - Klynen, Eddy, ....- (Mechelen : VSV, 2017)
Het Fietsbrevet Zilver is bedoeld voor de tweede graad lager onderwijs. Op het einde van het vierde leerjaar kunnen kinderen na voldoende oefenen de eindtest voor het Fietsbrevet Zilver afleggen. Ze oefenen verkeersvaardigheden die ze later in het echte verkeer moeten kunnen toepassen: zoals omkijken over de linkerschouder, arm uitsteken, rekening houden met anderen. Ook het oefenen van stuurvaardigheid blijft hier belangrijk. Bij de eindtest rijden ze een parcours op de speelplaats dat bestaat uit zes vaardigheden. Het educatieve pakket Fietsbrevet Zilver bestaat uit: een handleiding voor leerkrachten 30 fietsbrevetten 30 fietsstickers De handleiding bij de brevetten is kant-en-klaar om meteen aan je praktijklessen te beginnen. Per vaardigheid zijn er vijf fietsspelletjes uitgewerkt die je ter voorbereiding met de leerlingen inoefent. In de handleiding vind je verder de link met de eindtermen, uitleg over stuur- en kijktechniek en praktische tips voor de organisatie van de eindtest. De fietsbrevetten kun je makkelijk invullen. Zowel leerlingen die geslaagd zijn als leerlingen die niet geslaagde zijn, krijgen een brevet. Je kruist aan wat van toepassing is, welke vaardigheden het kind beheerst en eventueel bijkomende opmerkingen. Om de kinderen te belonen, krijgen ze naast het brevet ook nog een fietssticker.
Vlaanderen is veiliger verkeer - Inclusief 30 brevetten en stickers voor de leerlingen - verkeer op school