Vuile zwarte : racisme in het Belgische voetbal - Beloy, Paul, ....-; Van Laeken, Frank, ....- (Antwerpen : Houtekiet, 2016)
Het is een verdoken probleem. Toch hoor je elk weekend wel ergens iemand ‘Makak!' of ‘Stomme neger!' roepen op onze velden. Vaak zelfs op meerdere velden en uit meerdere kelen tegelijk. In dit boek wordt een aantal recente incidenten uit het Belgische voetbal onderzocht, zowel in de hoogste divisie, als in het jeugdvoetbal. We hebben het over de ‘carnavalsmatch' in Aalst die voortijdig werd afgefloten omdat de lijnrechter voortdurend werd beledigd. We gaan dieper in op de noodkreet van een mama die het niet meer ziet zitten om haar kind te laten voetballen in vijandige omstandigheden. We benadrukken dat het ook in ‘omgekeerde' richting gebeurt. En we geven enkele voorbeelden van goede initiatieven. In de hoop dat we ogen zullen openen en dat er eindelijk actie tegen ondernomen wordt. Daarnaast vertelt Vuile zwarte ook het verhaal van het verleden, over hoe de eerste voetballers van Afrikaanse origine in de Belgische competitie werden ontvangen, en toont het boek hoe in het buitenland met het probleem van racisme wordt omgegaan.
Keywords: Voetbal ; racisme