Oplossingsgerichte mediation. - Bannink, Fredrike, ....- (Amsterdam : Pearson, 2015)
Oplossingsgerichte mediation richt zich niet op het conflict, maar vraagt: wat wilt u voor het conflict in de plaats? Wat gaat er al goed en wat werkt w l? De focus ligt op het bereiken van de gewenste situatie in de toekomst. Cli nten worden als competent gezien om hun gezamenlijke doel te formuleren en oplossingen te bedenken en uit te voeren die dit doel dichterbij brengen. De expertise van de oplossingsgerichte mediator ligt in het stellen van de juiste oplossingsgerichte vragen om cli nten hierbij te helpen. Daar waar cli nten gestuurd zijn of vinden dat de ander schuld heeft aan het conflict en moet veranderen, heeft de oplossingsgerichte mediator de expertise om te motiveren tot verandering van gedrag. Het concept en de methodiek van oplossingsgerichte mediation, alsook de houding van de oplossingsgerichte mediator verschilt wezenlijk van de tot nu toe gehanteerde vormen van mediation, zoals het probleemoplossende, het transformatieve of het narratieve gespreksmodel. Met dit nieuwe model is de sfeer positief en kan dat ook blijven. Exploratie en analyse van het conflict en het uiten van emoties worden (grotendeels) overbodig. Gesprekken met cli nten worden korter, effectiever en daarmee is oplossingsgerichte mediation tevens kostenbesparend.
Keywords: Conflicthantering