De DGT-vaardigheden : handleiding voor de vaardigheidstraining dialectische gedragstherapie - Linehan, Marsha M., 1943-; Van den Bosch, Wies, ....- (Amsterdam : Pearson, 2018)
Marsha Linehan publiceerde haar eerste skills manual in 1993. In de ruim twintig jaar die verstreken zijn meerdere behandelprogramma's ontwikkeld en op werkzaamheid getoetst. Borderlineproblematiek blijkt behandelbaar en behandelen is niet meer iets wat voorbehouden is aan een groepje therapeuten met reddersfantasieën. Marsha Linehan heeft met haar dialectische gedragstherapie (DGT) in grote mate bijgedragen aan deze verandering. Zij heeft ingezien dat bij de behandeling van borderline (persoonlijkheids)problematiek samenwerking met de cliënten onontbeerlijk is. Deze trainingshandleiding is daar het onuitwisbaar bewijs van. De DGT-vaardigheden. Handleiding voor de vaardigheidstraining dialectische gedragstherapie geeft cliënt en therapeut een volledig overzicht over hoe de werkelijkheid te accepteren en te veranderen, waarbij zowel validatieprincipes als gedragstherapeutisch beïnvloeden van gedrag geleerd wordt. Het werk is naast Dialectische gedragstherapie bij borderline persoonlijkheidsstoornis. Theorie en behandeling van Linehan te gebruiken, in onderdelen en als totaal. Vaardigheidstrainers kunnen vaardigheden in algemene termen bespreken of meer de diepte ingaan als dat nodig is. Cliënten kunnen het als zelfhulpboek gebruiken of als aanvulling op de behandelprogramma's die inmiddels bestaan. Ook als het niet om DGT gaat. Deze volledig vernieuwde handleiding geeft niet alleen aan welke vaardigheden op cognitief, intermenselijk en emotioneel gebied de cliënt kunnen helpen een volwaardig leven op te bouwen. Uitgebreid wordt ingegaan op hoe frustratietolerantie verhoogd kan worden en hoe met crises om te gaan. Daarnaast wordt aanpak van verslaving besproken, van veranderen van nachtmerries tot opbouwen van een sociaal netwerk. Theorie wordt afgewisseld met leerwijzers en oefenbladen. En soms wordt een quiz ingezet om de leer- en leesbaarheid te vergroten. Dat bij ieder onderdeel ook vermeld staat wat de meest relevante onderzoeksgegevens zijn, maakt
Keywords: Gedragstherapie