Het didactische werkvormenboek : variatie en differentiatie in de praktijk - Winkels, Jos, ....-; Winkels, Jos, ....- (Assen : Koninklijke Van Gorcum, 2018)
Twaalfde herziene druk, met meer aadacht voor interactieve media als werkvorm of hulpmiddel en voor eigen verantwoordelijkheid van de leerling. In het eerste deel is ruimte voor theorie en achtergrond, waarbij didactische werkvormen in relatie tot didactisch handelen, differentiatie, media, activeren en een effectieve keuze maken aangestipt worden. De theoretische inhoud is compact, maakt gebruik van bekende (leer)concepten en noten en is veelal schematisch weergegeven. Het tweede deel is een schatkist vol didactische werkvormen, in een vast format beschreven en gerubriceerd in hoofdstukken: instructievormen, interactievormen, opdrachtvormen, samenwerkingsvormen en spelvormen. Aansluitend een alfabetisch en schematisch overzicht van de beschreven werkvormen en hun specifieke eigenschappen. Met uitgebreide literatuurlijst en eenvoudige index. Paginagrote portretten bij de start van ieder hoofdstuk en enkele foto's verlevendigen de tekst. Kritische noot: nieuwe media zijn beperkt tot film, dvd of powerpointpresentatie én hoewel de auteurs praten over de toenemende verantwoordelijkheid van leerlingen voor hun eigen leerproces, liggen beschreven keuzes nog steeds bij de docent. Ondanks dat een rijke uitgave. Gericht op voortgezet en beroepsonderwijs en bovenbouw basisonderwijs.
Keywords: Nederlands taal -- Werkvormen; Nederlandse taal -- Didactiek