Transdiagnostische factoren : theorie en praktijk - Van Heycop ten Ham, Bas, ....-; Monique Hulsbergen, ....-; Ernst Bohlmeijer, ....- (Amsterdam : Boom, 2014)
Een belangrijke psychodiagnostische publicatie van goede wetenschappelijke kwaliteit. Tot voor kort was de Diagnostic and Statistical Manual (DSM) de meest gebruikte diagnose-behandelcombinatie in de klinische praktijk. Thans is in opkomst een meer transdiagnostische benadering bij de diagnose en behandeling van psychische stoornissen. Dit is een belangrijke uitbreiding van de behandelmogelijkheden bij psychische problemen. Het principe is dat aan psychische stoornissen vaak gemeenschappelijke kwetsbaarheids- of risicofactoren ten grondslag liggen. Dit inzicht pleit voor een transdiagnostische benadering, waarbij psychische stoornissen niet uitsluitend door een diagnose worden vastgesteld, maar uitgebreider, vanuit verschillende instandhoudende factoren, worden beschreven. Een categorale, symptoomgerichte diagnostische classificatie zoals via de DSM verkregen wordt, voldoet niet meer, hoewel er juist een nieuwe DSM-5 versie is verschenen. Te verwachten valt dat de transdiagnostische benadering de opvolger-op-termijn zal zijn. Dit boek vormt daartoe een uitgebreid, inleidend overzicht.
Psychische stoornissen - Transdiagnostiek - Overzicht van de transdiagnostische benadering bij de behandeling van psychische stoornissen.