Eerste hulp bij hechting : taal voor ouders en hun jonge kind - Kuipers, Paulien, ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2017)
Dit boek laat zien hoe de therapeut vorm kan geven aan het echt helpen 'zien' van kind en ouder en raakt daarmee een diepere laag van het professioneel pedagogisch werken, die onze aandacht behoeft. Dr. Christa Nieuwboer, lector Fontys Hogeschool Pedagogiek Als wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van ouder-kindrelaties ben ik verheugd dat er professionals zijn die de theorie van de Britse psychiater John Bowlby kunnen omzetten in handreikingen voor de praktijk en hierdoor wetenschappelijke kennis eenvoudig toegankelijk maken voor hulpverleners en gezinnen. Het zijn uiteindelijk de ouders en kinderen die baat hebben bij dit uiterst inspirerende boek. Zij kunnen de toekomst weer hoopvol, met energie en met plezier in elkaar tegemoet zien. Prof.dr. Hedwig van Bakel, hoogleraar Infant Mental Health, Tranzo - Tilburg University
Eerste hulp bij hechting is een pleidooi voor effectieve hulp aan ouders en hun jonge kinderen, wanneer zij onvoldoende op elkaar afgestemd raken. Factoren van buitenaf spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van de verstoring in de hechting: een vroeggeboorte, een moeilijke zwangerschap, familieproblemen of onveilige hechtingspatronen van de ouders in hun eigen jeugd zijn hier voorbeelden van. Het risico is aanwezig dat negatieve interactiepatronen zich mettertijd zullen versterken. Daarom is het onderkennen ervan in een vroeg stadium belangrijk. Evenals het bieden van hulp daarbij. Paulien Kuipers gaat diepgaand in op de essentie van het werk van de 'hechtingstherapeut'. Ze beschrijft hoe de therapeut de band tussen ouders en kind positief kan beïnvloeden en hoe in een hulptraject bestaande uit één tot vijf stappen ouders en kind beter op elkaar afgestemd kunnen raken. Aan de hand van de vele praktijkvoorbeelden maakt ze duidelijk hoe de taal - woorden van het hart - kan helpen om de band tussen ouders en kind te helen en de liefde tussen hen opnieuw te laten stromen. Het blijkt dat ook het jonge kind van meet af aan gevoelig is voor taal en de diepere betekenis van woorden. Nieuw is het ééngespreksmodel en het vijfstappenmodel voor de hulpverlener, die zij in dit boek presenteert. Dit boek is bestemd voor ouders, opvoeders, psychologen, pedagogen, jeugd- en kinderartsen, jeugdverpleegkundigen en jeugd- en jongerenwerkers. Professionals kunnen een essentiële bijdrage leveren aan het herstellen of versterken van de verbinding tussen ouders en kinderen. In de therapeutische praktijk komen de pijn en de negatieve patronen tussen generaties aan het licht.
Gehechtheidsrelatie ; Ouder-kindrelatie ; Ontwikkelingspsychologie ; baby's - voor ouders en jeugdhulpverleners