Ontwikkelingspsychologie. - van Beemen, Liesbeth, ....- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2018)
Duidelijke en goed leesbare inleiding in de ontwikkelingspsychologie. De stof is ingedeeld naar onderwerp, niet naar de chronologische leeftijd. Het eerste deel omvat de begripsafbakeningen, de theoretische uitgangspunten en de methoden van onderzoek. Deel twee handelt over de biologische aspecten van de ontwikkeling: erfelijkheid, prenatale fase en fysieke ontwikkeling tot 16 jaar. In het derde deel wordt de cognitieve ontwikkeling behandeld: waarneming, taal en denken. Vervolgens komen de bouwstenen van de persoonlijkheid aan bod. In deel vijf wordt de sociale ontwikkeling behandeld in de thema's zelfconcept en zelfwaardering, kennis van de ander, agressie, moraliteit en sekserollen. Ten slotte gaat deel zes uitdrukkelijk over omgevingsinvloeden: gezin, school en leeftijdgenoten. Geschreven als handboek voor studenten in het hoger onderwijs en het begin van een universitaire studie, is het toch ook geschikt voor de ontwikkelde leek. Met zaakregister, en een lijst met duidelijke omschrijvingen van de grondbegrippen.
Keywords: Ontwikkelingspsychologie