Kiekeboe : rond - Van Hout, Mies, 1962- (Rotterdam : Lemniscaat, 2017)
Met dit Kiekeboe-boek wist ik in eerste instantie niet goed wat aan te vangen. Gelukkig kan je aan de achterzijde van het boek al snel een verwijzing vinden naar een bijhorende website met heel wat ideetjes. Dit zijn zowel ideetjes voor dreumessen, peuters als kleuters. Je kan het boek dus voor heel wat leeftijden gebruiken, maar tegelijk blijft de doelgroep van het boek ook erg vaag. Het boek is opgebouwd uit zes keer een dubbele bladzijde die je kan openklappen. Aan de buitenkant van deze dubbele bladzijde staat telkens de basisvorm. Binnenin is hiervan één of meerdere diertjes gemaakt. Zo wordt een rode cirkel opeens het lijf van een olifant of kronkelige strepen een heleboel slangen. Deze res [lees meer]ultaten zien er eerder als droomdiertjes uit dan als realistisch getekende beesten. De olifant is nog het meest herkenbare dier, ook al bestaat zijn staart uit gestempelde vierkantjes en zijn lijf uit sterretjes en bolletjes. De dieren uit de vierde prent kan ik bijvoorbeeld nog steeds niet thuis brengen. Deze vage vormen wekken de indruk dat het heel gemakkelijke tekeningen waren om te maken. Toch kunnen we op de website lezen dat de auteur wel een jaar aan het boek heeft gewerkt. Je kan trouwens op deze website ook heel wat tekeningen zien die het boek net niet gehaald hebben. Creatief voortborduren op ronde vormen zou je ook als een vorm van kunst kunnen zien. Zelf ben ik geen fan, maar misschien vindt iemand anders dit juist het leuke aan het boek.
Die cirkel kan ineens de buik van een olifant worden. En die golvende vormen veranderen gemakkelijk in slangen en flamingo's of misschien wel een reuzenoctopus! Smal, tekstloos, kartonnen prentenboek met fantasierijke kleurenillustraties rond golvende en ronde vormen. Met uitklappagina's. Vanaf ca. 2 jaar.
Keywords: Vormen