Kiekeboe : vierkant - Van Hout, Mies, 1962- (Rotterdam : Lemniscaat, 2017)
Stevig uitgevoerd kartonboek met afgeronde hoeken en uitklapbare pagina's over vierkanten en rechthoeken, uitgebracht in een serie met nog twee boeken over vormen: 'Kiekeboe Driehoek' en 'Kiekeboe Rond'*. De pagina's kunnen geheel naar links en rechts worden uitgeklapt. Dichtgeklapt zijn de basisvormen te zien; na openen worden dieren zichtbaar, die ontstaan zijn uit de basisvorm: een stevige koe met vierkant lijf, maar ook insecten, vogels, neushoorns en andere dieren waarin de rechthoekige vorm te herkennen valt, en als klap op de vuurpijl een ellenlange kronkelende rups. De expressieve illustraties zijn gemaakt met oliepastelkrijt en uitgevoerd in felle kleuren, en afwisselend geplaatst tegen een gekleurde of witte ondergrond. De illustratrice heeft een eigen ‘handschrift' ontwikkeld. Naast elkaar gelegd laten de drie boeken zien dat de vormen passen bij de karakters van de dieren. Op de website www.kiekeboeboek.nl zijn tips en verwerkingssuggesties opgenomen bij de drie boeken, voor thuis en in de klas. Prachtig uitgevoerde tekstloze prentenboeken om interactief mee bezig te zijn met peuters vanaf ca. 2 jaar.
Dat vierkant kan ineens een koe of een kever worden. En die rechthoek verandert gemakkelijk in een neushoorn of een duizendpoot, of misschien wel een kronkelende rups! Smal, tekstloos, kartonnen prentenboek met fantasierijke kleurenillustraties rond vierkanten en rechthoeken. Met uitklappagina's. Vanaf ca. 2 jaar.
Keywords: Vormen