Kiekeboe : driehoek - Van Hout, Mies, 1962- (Rotterdam : Lemniscaat, 2017)
Dit felle rechthoekige kartonnen boek heeft een heel aantrekkelijk karakter. De gele kleur valt meteen op, net als de dieren die op de flap worden weergegeven. Zoals de titel vermeldt, worden de dieren aan de hand van driehoekige figuren samengesteld. Elk kind zal zeker de slang herkennen. Voor de krab en kameleon zullen afhankelijk van de leeftijd enige hulp van een volwassene nodig zijn. Dat is geen negatief punt, want het zorgt ervoor dat het boekje uitdagend werkt. Wanneer je immers de rest van het boek doorleest, draait alles rond fantasie en creativiteit. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Wanneer je een pagina openslaat krijg je één of meerdere monochrome figuren te zien, die iets driehoekigs hebben. Klap je de dicht geplooide dubbele zijden open, krijg je steeds een spetterende verrassing. Met het kleurenpalet en de driehoekige figuren of lijnen heeft de auteur zich kwistig doch doelbewust laten gaan. Vrolijke of misschien zelf enge wezens worden tot leven gebracht. Samen met de kleuter kan je hier keer op keer op zoek gaan naar benamingen voor de wezens. Zit er iets herkenbaars in? Of ga je nieuwe wezens en namen uitvinden? Laat jezelf en de kleuter gaan en geniet.
Die grote gele driehoek kan ineens een rennende kip worden. En die zigzaglijnen veranderen gemakkelijk in gekke duizendpoten of hagedissen, of misschien wel een enorme krokodil! Smal, tekstloos, kartonnen prentenboek met fantasierijke kleurenillustraties rond driehoeken. Met uitklappagina's. Vanaf ca. 2 jaar.
Keywords: Vormen