De kracht van het levensverhaal : narratieve zorg bij ouderen - Voets, Rosanne, ....-; Dormaels, Mikis, ....- (Leuven : Acco, 2015)
Herinneringen ophalen onder vrienden, we kennen het allemaal. Maar wat als we ouder zijn en er niemand meer is die die gebeurtenissen samen met ons heeft beleefd? Dan loop je als oudere het gevaar dat je de zin van het leven verliest. Vanuit de zoektocht naar wat kwetsbare ouderen nodig hebben, ontwikkelde het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) Brussel de vernieuwende methodiek van de ‘narratieve zorg'. Narratieve zorg vertrekt vanuit de behoefte van de oudere om betekenis te geven aan zijn levenservaringen. Die levenservaringen worden doorheen een aantal sessies verwoord in een levensboek, een soort spiritueel testament. Door terug te blikken halen ouderen draagkracht uit het verleden. Narratieve zorg spreekt op die manier de individuele krachtbron van de oudere aan en geeft energie om de eigen toekomst te regisseren. Ook de hulpverlener is gebaat bij een opgemaakt levensverhaal: hij of zij vindt er een houvast in om zorg op maat te bieden. De kracht van het levensverhaal is bedoeld voor al wie een bijzondere zorg wil bieden aan ouderen: medewerkers in thuiszorgorganisaties, CGG's en rusthuizen, maatschappelijk werkers en psychologen in de ouderenzorg. Dit boek reikt hen een theoretische grondslag aan, gebaseerd op effectmeting en kwalitatief onderzoek, en praktische handvatten voor de levensverhaalmethode.
Ouderenzorg