Congo : een geschiedenis - Van Reybrouck, David, ....- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2018)
Met Congo een geschiedenis heeft de jonge David Van Reybrouck ronduit een epos neergezet. Het stelt alle andere Congoboeken in de schaduw. Vlaanderen kreeg met de 50ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid voor de boeg, een vloedgolf van Congo-boeken te verwerken. Al die publicaties hebben hun specifieke doelgroep en vooral hun verdienste. Maar ze hebben het ongeluk dat ook de jonge David Van Reybrouck de idee opvatte een boek over Congo te schrijven. Van Reybrouck weet zijn lezers 622 pagina's lang (plus 68 pagina's noten en bibliografie) mee te slepen, zonder zich één seconde te vervelen. Het recept lijkt eenvoudig: "Ik wil de mensen kunnen interviewen, alledaagse individuen wier geschiedenis getekend is door de gro [lees meer]te geschiedenis", schrijft hij. Dat doet hij op verbluffend boeiende wijze, in een vlotte, vaak pakkende stijl. Voor dat alles ging hij jarenlang Congolezen opzoeken in hun krottenwijken en verpauperde steden. Zijn boek is dan ook geen geschiedenis van de Belgen in Congo maar wel degelijk een geschiedenis van Congo met vooral een Congolese kijk op die geschiedenis. Hij kon hiervoor enkele, té weinig bekende en moeilijk toegankelijke teksten van Congolezen bekijken, ook uit de vroegste koloniale tijd.