Una année chez les Français : roman - Laroui, Fouad, ....- (Paris : Julliard, 2010)
Dankzij een beurs kan de tienjarige Mehdi naar een prestigieus lyceum in Casablanca. Het jongetje is opgegroeid in een dorpje in het Atlasgebergte. In de stad is alles vreemd voor hem. Beetje bij beetje ontcijfert Mehdi de gebruiksaanwijzing van zijn nieuwe leven en het hem vreemde taalgebruik. In eerste instantie wacht hem een liefdevol onthaal, maar langzamerhand krijgen racisme en vooroordelen de overhand. Boeken zijn een redding voor Mehdi, want hoewel hij de verhalen verwart met de werkelijkheid, weet hij dankzij de verbeelding zijn onzekerheid te overwinnen.
Cultuurverschillen ; Europa en Noord-Afrika - Culturele identiteit - Taal