Sociaal? Vaardig! : hoe stimuleer je de acht belangrijkste sociaal-emotionele vaardigheden van je kind? - Pont, Steven, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2018)
De ondertitel definieert de bedoeling: 'Hoe stimuleer je de acht belangrijkste sociaal-emotionele vaardigheden van je kind?' Waarom? Omdat kinderen dan gelukkiger worden en op vele terreinen beter presteren. In de inleiding belicht de bekende ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont de opbouw van het boek, gradaties van ongewenst gedrag en de verschillende manieren van leren. In de volgende hoofdstukken worden acht belangrijke sociale vaardigheden besproken: zelfbewustzijn, sociaal bewustzijn, zelfmanagement, doelgericht gedrag, relationele vaardigheden, persoonlijke verantwoordelijkheid, besluitvorming, optimistisch denken. Elk hoofdstuk kent dezelfde opbouw: korte casus (in een grijs tekstvak), ontwikkelingspsychologische achtergrond, plaatsing in gezinssfeer, interventies (1 t/m 4, 5 t/m 8 jaar), zelfbouwinterventies en het vervolg van de eerder vermelde casus. Een duidelijk en toegankelijk boek, gepresenteerd in een prettige en overzichtelijke lay-out. Met literatuurlijst. Een aanrader voor alle opvoeders van jonge kinderen, maar met name voor ouders en leerkrachten in het basisonderwijs.
Handreiking voor ouders, leerkrachten in het basisonderwijs en andere opvoeders. - Sociale vaardigheden ; kinderen - Sociale opvoeding