Reddende engel : roman - Dorrestein, Renate, 1954-2018 (Amsterdam : Podium, 2018)
FICTIE. Reddende engel van Renate Dorrestein eindigt met de sobere uitvaart van een vrouw van wie niemand hield. Hoofdpersoon Sabine hoort de kerkklokken en merkt op: 'Gods vertegenwoordigers op aarde maken geen onderscheid tussen de doden: ze sorteren niemand voor op hemel of hel, ze klimmen in de klokkentoren of drukken op een knop van de geluidsinstallatie, na ons de zondvloed en morgen weer een dag.' Onlangs vertelde Dorrestein in de Volkskrant ongeneeslijk ziek te zijn. Mogelijk is dit haar laatste roman, het slot van een groot oeuvre. Het slechte nieuws kwam toen de auteur nog slechts één hoofdstuk te schrijven had. Met Reddende engel schreef Dorrestein weer een got [lees meer]hic novel, het genre waarmee ze haar schrijverschap begon. De genre-ingrediënten zijn allemaal aanwezig: slecht weer, een van de wereld afgesloten landgoed, een onopgeloste moord. Sabine, verlaten door haar man, brengt dankzij autopech tien dagen door op Oldenhage, waar ze steeds meer te weten komt over de familie Gilissen, oude adel die is weggegleden in armoede. Ze dwingt Sabine min of meer in de rol van huishoudster, waartegen ze geen weerstand kan bieden. De week is een catharsis voor haar, waarin ze boete kan doen voor haar jaloerse gedrag tegenover haar overspelige echtgenoot. Zoveel mildheid verwacht je niet van een gothic novel. De hoofdpersoon wordt nergens écht bang gemaakt. Juist dat is voor Dorrestein de grap. Drama blijft Sabine bespaard, maar ze wordt door niemand serieus genomen. Misschien is dat wel erger dan van de trap te worden geduwd. Reddende engel geeft een speelse twist aan het genre, en is een onverschrokken, nuchter adieu.
Roman - Een jonge vrouw arriveert op een boerderij waar twee jaar eerder een andere jonge vrouw door een ongeval om het leven kwam. Niet op de hoogte van wat er gebeurde, ontwart de hoofdfiguur bijna per ongeluk diverse geheimen en raakt ze verzeilt in gevaarlijke situaties.