Onder de motorkap van het schrijverschap - Dorrestein, Renate, 1954-2018 (Amsterdam : Querido, 2017)
Bundeling van de twee boeken die Renate Dorrestein eerder uitbracht over het schrijverschap: 'Het geheim van de schrijver' (2000) en 'De blokkade' (2013). De eerste is een literaire autobiografie en handboek voor beginnende schrijvers ineen, de tweede verkent alle mogelijke kanten van een writer's block. Dorrestein geeft haar eigenzinnige visie op techniek, talent en inspiratie, maar vooral onderzoekt ze wat het betekent om schrijver te zijn, continu gericht op Het Verhaal. Ze pluist uit hoe ze tot een roman komt, wanneer het misloopt en wanneer het geweldig gaat. Ook onderzoekt ze wat recensies en lezerscontact met haar doen en wat het schrijverschap betekent voor haar zelfbeeld. Vooral 'De blokkade' is een mooi, integer zelfportret, waarin ook het knagende trauma van haar zusjes zelfmoord een rol speelt. Soms is er wat overlap tussen de twee boeken, zodat je sommige anekdotes nóg een keer tegenkomt als je ze achter elkaar leest, maar ze vullen elkaar ook goed aan. Een waardevolle toevoeging aan het fictionele oeuvre van de auteur.
1. Het geheim van de schrijver / Renate Dorrestein 2. De blokkade / Renate Dorrestein Samenvatting Bundeling van twee boeken over het schrijverschap: 'Het geheim van de schrijver' (2000) is een literaire autobiografie en een handboek voor beginnende schrijvers ineen en 'De blokkade' (2013) is een beschrijving van een writer's block.