Appen met je klanten : de opmars van directe klantenservice via chatapps zoals Facebook Messenger en WhatsApp - Van der Veen, Floris, ....- (Zaltbommel : Dialoog, 2016)
Wie chatapps als WhatsApp en Facebook Messenger goed inzet, krijgt in no time meer tevreden klanten, en uiteindelijk ook meer loyale klanten. Dat betekent dat chatapps ideale tools zijn voor directere klantenservice. Door je team te verbinden met geïnteresseerde consumenten, krijgen beide partijen vertrouwen in elkaar. Dankzij personal messaging beginnen ze elkaar te begrijpen. Dat heet 'conversational commerce', en daarover gaat dit boek.
Keywords: Sociale media ; appen