Alles wat je wilt weten over hardlopen - Van Sprundel, Mariska, ....- (Amsterdam : AUP, 2018)
De schrijfster, biomedicus, wetenschapsjournalist en hardlooptrainer, gaat na haar zoveelste blessure op zoek naar de wetenschap achter het lopen: wat is er correct van wat lopers denken te weten? Ze komt tot enkele ontnuchterende conclusies: de duurste schoen is niet altijd de beste, corrigerende schoenen corrigeren niet altijd, (te) veel trainen en de constante schokken zijn wellicht de hoofdoorzaak van vele blessures. Ze adviseert met wisselende schoenen op diverse ondergronden te trainen. Erfelijkheid en lichaamsbouw bepalen wie (met veel training en de juiste begeleiding) een topper kan worden. Overbelasting kan ook komen door een tekort aan slaap en door gemoedsproblemen. Compressiekousen, rekken, voedingssupplementen, pepmiddelen hebben maar een beperkt nut. De schrijfster heeft veel vakliteratuur doorgenomen en specialisten geraadpleegd. De bibliografie is uitsluitend Engelstalig, hoewel er in het Nederlands ook kwaliteitsvolle boeken bestaan. Het meest voorkomende woord is 'ik'. 'Alles' in de titel zou ze beter veranderen in 'veel' over hardlopen. Met index.
Populairwetenschappelijk onderzoek naar inzichten over hardlopen.