Van natuurlandschap tot risicomaatschappij : de geografie van de relatie tussen mens en milieu - Dietz, Ton, ....-; Den Hertog, Frank, ....-; Van Der Wusten, Herman, ....- (Amsterdam : Amsterdam University Press, 2008)
'De relatie tussen de mens en de aarde als zijn/haar leefomgeving'. Ambitieuzer kan een toch relatief beknopt boekwerk (bijna 300 pagina's) als dit nauwelijks zijn. Toch slagen de 32 auteurs er in hun respectievelijke bijdragen aardig in om een introductie te geven in de zeer diverse aspecten van die relatie. Daarbij komen zulke uiteenlopende thema's aan bod als het uitzwermen van de mensheid over de aarde en het gebruik van grond, water, fossiele en andere hulpbronnen tot en met de (soms mede daardoor opgeroepen) risico's in de moderne samenleving. De bundel is geïllustreerd met enkele kleurenfoto's. Met register, literatuurlijst en nuttige websites. De specialistische bundel is geschikt als overzichtsintroductie voor universitair onderwijs.