Taalbewust beroepsonderwijs : vijf vuistregels voor effectieve didactiek - Bolle, Tiba, ....-; van Meelis, Inge, ....- (Bussum : Coutinho, 2017)
Beschrijving van de effectieve didactiek voor het vergroten van de taalvaardigheid in het (v)mbo aan de hand van een vijftal vuistregels waaronder doelgericht werken, toepassing stimuleren en feedback geven. Uitgangspunt is dat een goede beheersing van de taal essentieel is om een vak te kunnen leren. Na de beschrijving van de noodzakelijke visie over taalontwikkeling in het (v)mbo worden de vuistregels uitgelegd en volgt toepassing in acht praktijkvoorbeelden (bv. verslag maken, presentatie geven). Ook wordt aandacht besteed aan instrumenten voor leerkrachten (bijvoorbeeld lesplan- en observatieformulier). Het taalgebruik in dit boek, dat bestemd is voor docenten Nederlands en beroepsvakdocenten in het (v)mbo, is helder en actueel, de lay-out prettig en overzichtelijk. Een uitgebreide begrippenlijst, verklarende woordenlijst en verwijzingen naar literatuur die aanvullende informatie geeft, maken dit lesboek voor docenten compleet. In deze herziene tweede druk is meer aandacht voor het feit dat meer leerlingen met een vluchtelingenachtergrond in het (v)mbo binnenkomen en voor de extra steun die zij bij hun taalontwikkeling nodig hebben.
Beschrijving van een effectieve didactiek voor het vergroten van de taalvaardigheid in het (v)mbo aan de hand van vijf vuistregels. - Taalvaardigheid ; secundair onderwijs - Beroepsonderwijs ; Nederland ; didactiek - Nederlandse taal ; beroepsonderwijs