Homo roboticus : 30 vragen en antwoorden over mens, robot en artificiële intelligentie - Jacobs, An, ....- (Brussel : VUB Press, 2019)
Zijn robots slimmer dan mensen? Krijg je een robot als collega? Word jij halsoverkop verliefd op een robot? Krijgt de robot een license to kill? Is de robot wel een goede chirurg? Wat als atleten robots worden? Laat je een robot jouw grootmoeder in bed stoppen? Zullen huishoudrobots je vuile was niet buiten hangen? Spitstechnologie doet onze leefwereld in sneltempo evolueren. De combinatie van robotica en artificiële intelligentie boort een schijnbaar eindeloos aanbod van nieuwe mogelijkheden aan, van zelfrijdende auto's tot en met seksrobots en killerbots. Net zoals de Industriële Revolutie meer dan 250 jaar geleden zal ook deze technologische revolutie onze samenleving drastisch veranderen. Hoe past de mens in deze technologische revolutie? Meer dan vijftig professoren en onderzoekers zijn met die vraag aan de slag gegaan en hebben bestudeerd hoe technologie verder ten dienste van de mens kan evolueren. Het boek Homo Roboticus bundelt hun antwoorden en brengt een inclusieve robotagenda met aanbevelingen voor heden en toekomst. Homo Roboticus is het werk van VUB-denktank POINcaré en kwam tot stand onder leiding van An Jacobs (SMIT - imec VUB), Michel Maus (VUB – Bloomlaw), Romain Meeusen (VUB), Lynn Tytgat (weKONEKT.Brussels) en Bram Vanderborght (Brubotics VUB).
Robots - Robotica - Kunstmatige intelligentie