Handboek interculturele competentie - expertisecentrum van Lessius; Cirmic interculturatiteit (Brussel : Politeia, 2017)
Vlaanderen is één van de meest geglobaliseerde regio's ter wereld, zo blijkt uit een recente studie. Globalisering gaat hand in hand met een toename van diversiteit op alle maatschappelijke vlakken. Toch vertaalt die verhoogde aandacht voor diversiteit en interculturaliteit in vele sectoren zich nog onvoldoende in de nodige professionele competenties om met die multiculturele realiteit aan de slag te gaan. CIMIC - Centrum voor Intercultureel Management en Internationale Communicatie, werkt al bijna 20 jaar samen met organisaties uit de social profit, de overheid en het bedrijfsleven om interculturaliteit een gepaste, en dus op maat gemaakte plaats te geven. De multiculturele samenstelling van de bevolking is een gegeven geworden in onze samenleving. Minder evident zijn echter de antwoorden die individuen en organisaties (kunnen) geven om hun samenwerking ook daadwerkelijk intercultureel te maken. Dit handboek speelt in op deze vraagstelling. Op basis van haar jarenlange ervaring in onderzoek, vorming en consulting rond deze thematiek, bouwde CIMIC aan een concreet handelingskader. In dat kader worden alle betekenisvolle elementen meegenomen die nodig zijn voor het uitbouwen van een sterke interculturele samenwerking: taal, ruimte, tijd, onderhandeling, motivatie, organisatie en macht, waarden- en zingevingssystemen, grensgesprekken, enzovoort. Via het handelingskader komen we tot een definitie en invulling van interculturele competentie. Het CIMIC-intercultureel handelingskader werd zo getoetst in verschillende contexten: van welzijnscentra, hospitalen, scholen en bedrijven, tot en met overheidscentra en kunstencentra. U zal lezen over uitdagingen en knelpunten maar krijgt ook effectieve meerwaarde in de vorm van inspiratie en ideeën die in de praktijk kunnen worden omgezet en vertaald. De publicatie zal u ook aanzetten om ‘over het muurtje' te kijken van de eigen organisatie, het beroep.
Keywords: Interculturaliteit