5x smart cities : een reidsgids naar de slimme stad - Ballon, Pieter, ....- (Brussel : Politeia, 2017)
De auteur van dit werk neemt je mee op een trip langs vijf smart-city-bestemmingen in Europa, die hem de afgelopen jaren tijdens verschillende bezoeken sterk geboeid hebben. Hij toont hoe de steden het elk op hun manier hebben aangepakt, omdat deze plaatsen ook jou en jouw stad kunnen inspireren en veranderen. Geen van deze steden is de ultieme, of meest complete slimme stad. De ultieme slimme stad bestaat waarschijnlijk niet, maar de voorbeelden in dit boekje hebben wel allemaal een erg interessante invalshoek. Dit boekje wil een bron van ideeën zijn, maar het heeft ook de ambitie om je écht tot reizen aan te zetten. Smart-city-toerisme is booming business. Steeds meer beleidsmensen, bedrijfsleiders, creatievelingen en onderzoekers gaan op studietrip naar de toonaangevende smart cities. Een smart city moet je nu eenmaal zien om te weten of het werkt. Maar ook niet-specialisten kunnen hier wat aan hebben. Mensen reizen niet enkel meer naar New York of Amsterdam om er een lijstje bezienswaardigheden af te werken. Ze willen een stad ervaren die duurzaam, menselijk, sociaal, dynamisch, avontuurlijk en verbluffend is: allemaal eigenschappen van een geslaagde smart city. Misschien willen ze zich ook laven aan het gevoel dat zo'n slimme stad ook hun leven kan veranderen. Het doet hen dromen over wat de toekomst van hun eigen stad zou kunnen zijn.
Keywords: Toerisme ; steden