Sociaal schaduwwerk : over informele spelers in het welzijnslandschap - Schrooten, Mieke, 1978-; Thys, Rebecca, ....-; Debruyne, Pascal, 1979- (Brussel : Politeia, 2019)
Het boek neemt je mee langs een waaier van vaak onzichtbare sociaalwerkpraktijken. Hun speelruimte neemt zienderogen toe in een context van besparingen en vermarkting, van bureaucratisering en vermaatschappelijking. De gaten die geslagen worden door formele organisaties of de overheid, worden zo goed als het kan gedicht door informele spelers op het terrein. Het boek werpt licht op deze informele spelers en hun toegankelijkheid, laagdrempeligheid en aansluiting bij de leefwereld van burgers, wat ervoor zorgt dat ze noden gericht en op maat van antwoord kunnen voorzien. Vaak met veel vrijwillige krachten, maar niet zomaar gestuwd door vrijwillige keuzes. Informele spelers doen onontbeerlijk ‘sociaal schaduwwerk' dat mag belicht worden. Dit vormt de rode draad doorheen het boek en de boekvoorstelling. De sprekers gaan in op de vaak niet-erkende meerwaarde die informele spelers hebben in het welzijnslandschap, maar ook de specifieke benadering en praktijk die ze opzetten. De relaties met andere formele actoren in het welzijnslandschap worden uitgediept en de relatie met de overheid wordt belicht.
Keywords: Sociaal werk