Praktijkboek Tuintherapie : betekenisvolle groenactiviteiten binnen de ouderenzorg - Therapeutica, Terra, ....- (Brussel : Politeia, 2018)
Tuintherapie en therapeutische tuinen zijn binnen het Vlaamse zorglandschap voorlopig nog onbekende begrippen. In deze praktijkmap leer je wat de begrippen precies omvatten en wat de betekenis is van therapeutisch tuinieren binnen de ouderenzorg, vanuit een theoretische en wetenschappelijke achtergrond. Wat zijn de voordelen van groenactiviteiten, en wat is er haalbaar in woonzorgcentra? In vele woonzorgcentra is actief tuinieren geen evidentie voor alle bewoners. Daarom bespreken we in deze praktijkmap hoe we de buiteninrichting zo aangenaam en veilig mogelijk kunnen maken. Huiselijkheid, geborgenheid, zintuiglijke prikkeling en natuurbeleving zijn daarbij essentieel. Via een ontwerpvoorbeeld van een therapeutische tuin tonen we aan hoe we die elementen op een haalbare manier kunnen vertalen in de ruimte. Daarnaast bevat dit boek ook vijftig handige, kant-en-klare fiches met grondig uitgewerkte voorbeelden van groenactiviteiten. Zo kunt u er meteen in uw eigen woonzorgcentrum mee aan de slag gaan! Al deze informatie wordt u aangeboden in een handige map, zodat u de fiches er ook eenvoudig uit kan nemen om ze te gebruiken.
Keywords: Activiteiten Dagelijks Leven; Activiteitenbegeleiding; Tuintherapie; Woonzorgcentra