Parkour primitives : praktijkboek - Coolkens, Rosalie, ....-; Van Oost, Jasper, ....-; Vanhole, Nicolas, ....-; Iserbyt, Peter, ....- (Oud-Turnhout : Gompel&Svacina, 2018)
Parkour is een beweegvorm waarbij men op verschillende manieren door de omgeving beweegt. In deze vrije, laagdrempelige bewegingsvorm staan controle, creativiteit en progressie centraal. De toenemende populariteit van parkour vraagt didactisch-methodische leerlijnen om jongeren en volwassenen deze boeiende activiteit op een efficiënte en effectieve manier aan te leren. ‘Parkour Primitives' is een praktijkgerichte handleiding voor iedereen die parkour indoor beoefent en/of dit kwalitatief wil aanleren in een club, gemeente, basis- of secundaire school, lerarenopleiding lichamelijke opvoeding,… Het boek licht meer dan 40 verschillende parkourbewegingen uitvoerig toe met tal van visualisaties en mogelijke uitbreidingen. Het geeft tips hoe je op een creatieve manier kunt omgaan met het beschikbare materiaal in de sportzaal. Bovendien bevat het boek 25 creatieve spelvormen voor kinderen, jongeren en volwassenen in een omgeving zonder materiaal en met weinig ruimte. Ten slotte omvat het boek 12 uitgewerkte lessen parkour waarin motorisch leren en plezier centraal staan. Het Sport Educatie Model wordt gebruikt om de lessen pedagogisch in te kleden en levert een meerwaarde voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Deze lessen werden in diverse basis- en secundaire scholen getoetst. De kant-en-klare lesvoorbereidingen zorgen voor een eenvoudige vertaling naar de eigen praktijk. ‘Parkour Primitives' richt zich naar begeleiders van kinderen, jongeren, volwassenen en lerarenopleiders die een plezierig en kwalitatief bewegingsaanbod willen voorzien, en naar de beoefenaars ervan. De vele didactische tips helpen de lesgever om parkour effectief te onderwijzen met een maximum aan fun. Rosalie Coolkens is onderzoeker aan het Departement Bewegingswetenschappen van de KU Leuven, waar ze ook verbonden is aan de Specifieke Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding.