De zielhouderij - Olyslaegers, Jeroen, 1967- (Gent : Academia Press, 2018)
Beschrijving van de persoonlijke zoektocht van de auteur naar riten voor vandaag en de oprichting van een organisatie die riten op maat aanbiedt. - De Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers heeft samen met zijn vrouw en twee vrienden een klein bedrijfje opgericht onder de naam 'De Zielhouderij'. Zij noemen zich in dat verband 'bezielers'. Hun doel: mensen helpen zich weer met zichzelf en met anderen te verbinden. Hun methode: riten, die zij zien als een vorm van mentale hygiëne. In dit korte essay beschrijft Olyslaegers zijn persoonlijke zoektocht naar riten voor vandaag: een optocht in zijn jeugd, magische klanken in het bos, een heksenhuwelijk, een zweetceremonie. En hij laat zien hoe dat alles bij hem uitliep op het besluit een kleine organisatie op te richten die riten op maat aanbiedt aan mensen die daar behoefte aan hebben. Dit boekje tekent de sfeer van denken en werken van deze organisatie.
Karakters : filosofie en literatuur in zakformaat - Bespreking van aspecten van doelbewuste domheid, bedreven door de overheid.