De tandwiel methodiek - Danyiova, Janette, ....- (Antwerpen : Garant, 2019)
De tandwielmethodiek is voortgevloeid uit jarenlange praktijkervaring, eigen studie, analyse en opgebouwde expertise en know how op het vlak van armoede en sociale uitsluiting. De methodiek richt zich op specifieke kwetsbaarheden en de maatschappelijke positie van de etnische Romaminderheid. In elk boekdeel worden aan de lezer inzichten verschaft in de moeilijkheden die Roma dagelijks ervaren en die vaak onbekend blijven voor de omgeving. De analyses die in boekdeel twee aan bod komen, nemen de lezer mee doorheen de leefwereld van binnenuit en verschaffen zo het inzicht in de gekwetste identiteit van Roma. Daardoor wordt de sluier van de vaak onzichtbare leefwereld van Roma gelicht. Het boek blijft vervolgens niet stilstaan en doet een poging om met de unieke methodiek, Het tandwiel, enige handvatten te verschaffen aan iedereen die de Romagemeenschap wil begrijpen en helpen. De methodiek vertrekt vanuit een herstel- en krachtgerichte visie, met ruimte voor de verhalende mens en zijn ervaring. “De mens is immers niet het probleem, maar het probleem is het probleem.” Onder dit krachtige motto en gewapend met een narratieve en contextuele mensvisie hoopt dit boek de lezer een inkijk te geven in een wereld waarvan men anders enkel de armoedige veruitwendiging ziet.