Briljante businessmodellen in de zorg : baanbrekende benaderingen voor betere en betaalbare zorg - Kemperman, Jeroen, ....-; Geelhoed, Jeroen, ....-; Op 't Hoog, Jennifer, ....- (Den Haag : Academic Service, 2018)
De betaalbaarheid en toegankelijkheid van goede zorg staat op het spel. Er is meer nodig dan kleine besparingen en verbeteringen. Dit vraagt om doorbraken. De klok tikt door. Het is de hoogste tijd om van elkaar te leren. Het 'not invented here'-syndroom in de zorg moet resoluut worden behandeld voordat het te laat is. De zorg heeft briljante businessmodellen nodig. Gelukkig zijn er daarvan al diverse voorbeelden te vinden in de wereld. Ze zijn heel verschillend, maar hebben het volgende gemeen: 1 Ze zijn gedreven vanuit visie om mensen gezonder en beter te maken. 2 Ze hebben een businessmodel met een verrassende mix van solidariteit, zelfwerkzaamheid en de menselijke maat. 3 Ze weten de belangen van alle stakeholders als geen ander tegelijk te dienen. De zorg goed, betaalbaar en breed toegankelijk houden vraagt om vijf doorbraken. Voor elk van deze doorbraken zijn vier briljante businessmodellen geselecteerd die laten zien hoe het moet.
Dit boek is samengesteld door een redactieteam dat verschillende businesscases vanuit de zorg heeft gevolgd. Aan de hand van criteria die in relatie staan tot waardecreatie zijn verschillende organisaties in de zorg geselecteerd die hieraan voldoen en zijn gerichte cases beschreven. Wat hebben deze organisaties nu precies gemeen? Op welke wijze hebben ze hun doelstellingen gerealiseerd en wat maakt hun businessmodel zo uniek? Deze en vele andere gerelateerde vragen worden beantwoord in dit lijvige boek. In de zorg gaan vele miljarden om en het is de taak om zo efficiënt en effectief mogelijk te opereren. Dit boek laat zien dat de zorgsector geoptimaliseerd kan worden zonder verlies van kwaliteit. Naast de diverse cases en praktijkvoorbeelden worden ook bestaande theoretische kaders toegepast. Visie en volharding zijn cruciaal om waardecreatie te genereren en te behouden. Een aanrader voor iedereen die in de zorg werkt als beleidsbepaler of hiervoor studeert of geïnteresseerd is.