De sociale ontwikkeling van het schoolkind - Van der Ploeg, J. D. (Jan Dirk), 1927- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2019)
De sociale ontwikkeling van het schoolkind beschrijft verschillende typen relaties tussen kinderen onderling. De betekenis van die relaties is jarenlang sterk onderschat, maar ze vormen een centraal en onmisbaar aspect van de sociale ontwikkeling. Dit boek geeft praktisch en helder antwoord op vragen als: wat houden deze relaties in? Waarom hebben sommige kinderen geen of negatieve relaties? En hoe dragen deze relaties bij aan het ontstaan van prosociaal of antisociaal gedrag? Ook gaat het boek in op andere factoren die van invloed zijn op de sociale ontwikkeling, zoals de sociaaleconomische positie, de genen en het brein. Jan van der Ploeg is emeritus hoogleraar Orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden. Hij is auteur van meerdere boeken, zoals Eenzaamheid bij jeugdigen, Agressie bij kinderen en Behandeling van Gedragsproblemen.