Zulajka opent haar ogen : roman - Jachina, Guzelʹ, 1977- (Amsterdam : Querido, 2018)
De Sovjetunie, 1930: Stalin begint met de deportatie van boeren, de koelakken, naar Siberië. Aan de hand van het levensverhaal van de grootmoeder van de schrijfster wordt deze tragische periode, waarin miljoenen slachtoffers vielen, beschreven. De Tartaarse Zulajka wordt gedeporteerd, nadat haar wrede man is doodgeschoten door de voorman van de Rode Hordes. In onmenselijke omstandigheden overleeft zij de treinreis die een halfjaar duurt. Op de taiga begint ze met een handvol overlevenden in een gevangenenkamp een nieuw leven en biedt zij het hoofd aan de ontberingen. De zoon, die ze in gevangenschap baart, geeft haar de kracht om door te gaan. Boeiende historische roman vol informatie over de veelal onderbelichte geschiedenis van de Sovjet-Unie in de periode 1930-1946. Debuut van de Tartaarse schrijfster Guzel Jachina (1977), waarmee ze de belangrijke Russische literatuurprijs Big Book Prize 2015 won en de shortlist van de Russische Booker Prize 2015 haalde. Kleine druk.
Een jonge Tartaarse vrouw wordt in 1930 gedeporteerd naar Siberie͏̈, waar ze na een treinreis van een halfjaar met een handvol overlevenden in een gevangenenkamp aan allerlei ontberingen het hoofd moet zien te bieden.